En hälsosam miljö är en universell mänsklig rättighet. Det slog FN:s generalförsamling fast 2022. Men har miljön själv rättigheter existerar det en rättvisa för naturen? Det finns flera exempel, särskilt utanför Europa och USA, där enskilda floder och berg, eller hela "Moder jord", har tilldömts rättigheter. Frågan kvarstår om det är ett rättvist eller ens möjligt sätt att skydda naturen på.
Många invändningar har rests, både av forskare och politiker. Här bemöts en rad av dessa invändningar. Det går att erkänna och införa rättigheter för naturen som gör mer än lägger nya lagar till traditionella miljölagar -- som skyddar naturen för dess egen skull, inte bara för den nytta den ger människan.
Riksbankens Jubileumsfond publicerar under 2025 en samling essäer på temat Rättvisa. Yaffa Epstein, forskare i miljörätt, skriver om rättvisa för naturen och hur den kan uppnås.
Yaffa Epstein är docent i miljörätt vid Uppsala universitet och Pro Futura Scientia Fellow vid Swedish Collegium for Advanced Study. Förutom naturens rättigheter är hon intresserad av skärningspunkten mellan naturvetenskap och juridik och hur vetenskaplig kunskap kan omsättas i lagstiftning och politik. Bland hennes artiklar i dessa ämnen kan nämnas "Science and the legal rights of nature" (Science, 2023), "Animals and nature as rights holders in the European Union" (Modern Law Review, 2023) och "A rights revolution for nature" (Science, 2019), samtliga skrivna tillsammans med medförfattare. Hon blev invald i Sveriges unga akademi 2023.
*
Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond (RJ) publicerar årligen en samling texter på ett aktuellt tema. Ambitionen är att ge en bild av kvaliteten och bredden i dagens forskning inom humaniora och samhällsvetenskap. År 2025 bidrar sex forskare med texter på temat Rättvisa i form av häften som samlas i en box.