I ”Fisk by Lotta” delar jag med mig av de recept som följt mig under åren, traditionella österbottniska recept, recept från andra länder och recept med lite nytänk.
Pappa lärde mig ro och vittja nät och mamma tillredde fångsten
Om man växte upp på en liten ort i Österbotten på 1960-talet, med havet som granne, var fisk i olika former en naturlig rätt på middagsbordet. Om man bodde i Kaskö var det också många gånger den egna fångsten man tillredde. Precis så var det i min familj. Pappa och jag la ut nät, vittjade dem och rensade fisken och mamma tillredde fångsten enligt de recept som hon ärvt från tidigare generationer.
Matlagning ett gemensamt intresse i familjen
I vuxen ålder har matlagning varit ett stort intresse och speciellt min man och yngsta son har delat detta intresse med mig. Vi har använt oss av de recept som vi ärvt från våra föräldrar men också vågat lägga till nya smaker och ingredienser. När nya köksapparater kommit ut på marknaden har vi gärna testat dem för att hitta nya sätt att tillreda råvarorna. Också under våra många utlandsresor har matupplevelser varit ett viktigt inslag och de har också färgat vår matlagning.
Inspirera andra att tillreda fisk
Råvaran fisk används idag av yrkesverksamma kockar och matintresserad allmänhet på många nya och spännande sätt. Fisk är en utmärkt proteinkälla ur ett hållbarhetsperspektiv och vad gäller vår hälsa är rekommendationen att vi ska äta fisk varje vecka. Ändå upplever jag att många är rädda för att tillaga och experimentera med just fisk och att det finns en osäkerhet vad gäller hanteringen av råvaran. Men det behöver inte alls vara svårt eller krångligt att tillreda fisk. När idén att samla min familjs bästa fiskrecept i en kokbok föddes, ville jag också föra vidare olika sätt att hantera råvaran fisk, både det jag lärt mig av äldre generationer men också det jag själv lärt mig under alla timmar i köket.
Råvaror, recept och personliga reflektioner
I kokboken ”Fisk by Lotta” får läsaren titta in i mitt kök och följa med mig i min matlagning. Jag delar också med mig av personliga tankar kring olika matupplevelser och vill visa hur man på ett enkelt sätt kan tillreda goda och vackra fiskrätter. Läsaren får förslag på vad man kan ha i skafferiet och kylen när man vill tillreda fisk och det finns också ett register man kan utgå ifrån ifall man plötsligt har fått en abborre eller någon annan fisk och inte vet vad man ska göra av den. ”Fisk by Lotta” innehåller gamla traditionella fiskrecept från Österbotten och recept med nytänk och influenser från andra länder. Recepten vägleder läsaren att på ett enkelt sätt tillreda fisk både till vardag och fest. Under mitt kokboksprojekt har jag samarbetat med duktiga kvinnliga österbottniska entreprenörer. Fotona som fotografen Ann-Britt Pada producerat och den grafiska layouten som grafikern Petra Lapveteläinen stått för har resulterat i en kokbok som stämmer överens med den vision jag från början drömde om att förverkliga.