Hur kan ungas psykiska hälsa stärkas?
Den här boken ger dig och dina kollegor kunskap, praktiska verktyg och inspirerande diskussionsfrågor för att tillsammans skapa en hälsofrämjande och hållbar skolvardag.
- Bygger på forskning och erfarenhet med samlad expertkunskap och beprövade metoder
- Kollegialt lärande i fokus för att öka kompetensen och samarbetet inom skolan.
- Förankrad i skolans vardag och ger realistiska verktyg med hänsyn till skolpersonalens utmaningar.
Boken är utformad för att användas som en gemensam fortbildning, för alla vuxna som arbetar på högstadium och gymnasium, som lärare, rektor, kurator, elevhälsa, specialpedagoger, resurser, studie- och yrkesvägledare.
- Psykisk hälsa i fokus ökar möjligheten att öka den psykiska hälsan bland eleverna.
- Stärkt lärande; en ökad psykisk hälsa skapar förutsättningar för ett ökat lärande.
- Inkluderande och sammansvetsande; all personal arbetar tillsammans mot ett gemensamt mål.
Öka kunskapen om psykisk hälsa
Att öka kunskapen om psykisk hälsa hos målgruppen och ge verktyg till skolpersonal att främja psykisk hälsa hos elever. Boken synliggör också kopplingen mellan psykisk hälsa och skolans uppdrag att tillgodose utbildning. Genom att läsa och arbeta med övningar kan läsaren enskilt eller gemensamt i arbetslag eller personalgrupp höja sin kunskap och få konkreta verktyg för att kunna arbeta systematiskt med hälsofrämjande insatser. Personalen formar sitt lärande utifrån behov på den egna skolan.
Förankrad i vetenskapen och skolan
Boken vilar på vetenskaplig grund och är förankrad i skolans verklighet. Huvuddelen av boken beskriver det främjande och förebyggande perspektivet (det vill säga insatser som når alla elever). Därutöver ger boken kunskap om tecken på psykisk ohälsa och ger exempel på när mer riktade insatser behövs.
Genom boken vill vi lyfta skolpersonalens, och inte minst lärarnas, förmåga och kompetens med att arbeta vidare med psykisk hälsa. Vi vet att arbetet inom skolans värld är komplext med många olika aspekter att ta hänsyn till. Vi vill med boken skapa en känsla av att arbetet med psykisk hälsa redan ingår i skolans hälsofrämjande och förebyggande uppdrag och att det är något vi alla kan göra. Boken kan ses som en introduktion till ämnet och varje kapitel ger förslag på vidare läsning för att lära mer.
Boken består av nio kapitel som på olika sätt behandlar frågor kopplade till psykisk hälsa. Texten ger en faktagrund, ett gemensamt språk och en tydlig koppling till hur skolan kan vara en viktig arena för arbetet med att stärka elevers psykiska hälsa. Varje kapitel avslutas med diskussionsfrågor utifrån vilka personalgrupper kan forma lärande efter de behov som finns på skolan. Det kan handla om behovet av att synliggöra det som redan görs, få ett gemensamt språk om grundläggande begrepp eller fördjupade kunskaper om konkreta verktyg. Några av kapitlen ger förslag på övningar som kan göras tillsammans med eleverna.